Αρχική Σελίδα News PAYT (Pay As You Throw) Project - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011

Μετάβαση στο περιεχόμενο. | Μετάβαση στην πλοήγηση

PAYT (Pay As You Throw) Project - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2011

payt1 paytproj payt2

Η διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων είναι ζήτημα που αφορά όλους μας. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία υποχρεούται πλέον και η Ελλάδα να γνωρίζει πώς διαχειρίζεται τα σκουπίδια της, πόσα παράγει, τι τα κάνει. Όλοι οι Έλληνες πολίτες χρεώνονται την ευθύνη αυτής της διαχείρισης. Το κόστος είναι οικονομικό, αλλά και κοινωνικό και πολιτιστικό. Στο χέρι μας είναι να συμβάλλουμε σε μία καλύτερη διαχείριση, στην απαλλαγή μας από τα πρόστιμα που μας επιβάλλονται και στην αποκατάσταση του γοήτρου της χώρας μας.

Στην Ελλάδα ο κάθε Δήμος πληρώνει στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) ανάλογα με την ποσότητα των απορριμμάτων που απορρίπτει. Καθένας μας παράγει 50 κιλά απορρίμματα ανά μήνα. Οι ΧΥΤΑ δέχονται ΜΟΝΟ αστικά στερεά απόβλητα, ενώ τα ανακυκλώσιμα υλικά καταλήγουν σε δημοτικά ή ιδιωτικά κέντρα συλλογής. Η ανακύκλωση και η κομποστοποίηση αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για μια οικονομική, δίκαιη και περιβαλλοντικά βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων.

Για τα απορρίμματα που παράγουμε πληρώνουμε σήμερα στο Δήμο δημοτικά τέλη μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Η χρέωση μας υπολογίζεται σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας μας και όχι σύμφωνα με το πόσο συνειδητοποιημένοι πολίτες είμαστε.

H βέλτιστη διαχείριση απορριμμάτων είναι εκείνη που δεν βλάπτει το περιβάλλον, επιβαρύνει με το ελάχιστο κόστος τον πολίτη και την πολιτεία και μπορεί να λειτουργεί με δίκαιο και κοινωνικά αποδεκτό τρόπο. Το σύστημα PAYT (Pay As You Throw) ή ΠΟΠ (Πληρώνω Οσο Πετάω) είναι ένα σύστημα χρέωσης της διαχείρισης των απορριμμάτων που αποσκοπεί:

  • στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης,
  • στην οικονομία μέσω μιας αποτελεσματικής διαχείρισης και
  • στη δικαιοσύνη μέσω της χρέωσης του πολίτη με βασικό κριτήριο την ποσότητα απορριμμάτων που παράγει.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το ερευνητικό πρόγραμμα PAYT μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος: http://aix.meng.auth.gr/paytproject/

Τα παρακάτω ερωτηματολόγια θα βοηθήσουν το Δήμο σας να οργανώσει πιο αποτελεσματικά τη διαχείριση των απορριμμάτων, καθώς επίσης στοχεύουν στον προσδιορισμό των αναγκών για την ανάπτυξη ενός συστήματος PAYT, σύμφωνα με το οποίο ο εκάστοτε πολίτης επιβραβεύεται ή επιβαρύνεται οικονομικά ανάλογα με την ποσότητα των απορριμμάτων που παράγει.

 

Εάν είστε ιδιώτης μπορείτε να συμμετέχετε και εσείς ανώνυμα στην έρευνα συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο. Παρακαλούμε πατήστε εδώ.

Εάν ανήκετε σε κάποιο φορέα, τότε παρακαλούμε συμπληρώστε το ερωτηματολόγιο που θα βρείτε εδώ.
Ενέργειες Εγγράφων